wtorek, 29 stycznia 2013

Ciastka Makaroniki :3

Siema :D

Nie wiem czy kojarzycie tą nazwę "ciastka makaroniki" , ale są to chyba francuskie ciastka z mielonych migdałów (nie wiem dokładnie :D )

Mam zamiar je zrobić, ale nie jestem specjalistką  z pieczenia xdd.

Te ciastka zrobiły ostatnio również 'szał' w internecie :>>

Oto one dla nie wtajemniczonych :3 :







Mniam  :P

Postarałam się znaleźć najprostszy i najbardziej zbliżony do oryginału przepis <3

Oto on :
~~

Składniki:
  • 3 białka
  • 120 g migdałów bez łupinek (można spróbować z innymi orzechami np. pistacjami)
  • 200 g cukru pudru
  • 40 g cukru kryształu
  • szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek i zostawić na godzinę w temperaturze pokojowej, potem ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Migdały zmielić z cukrem pudrem; dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać (można dodać esencję smakową lub ziarna wanilii). Aby uzyskać kolorowe makaroniki, należy do gotowej masy dodać barwnik spożywczy.
Ciasto układać na blasze, formując krążki o średnicy 2 cm. Odstawić na 20 – 30 minut by lekko podeschły. Piec 15 minut w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 150 stopni. Po ostudzeniu skleić 2 ciasteczka dowolnie wybranym nadzieniem.
Ganache – nadzienie czekoladowe
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady 70%
Zagotować śmietanę i dodać posiekaną czekoladę. Gotować na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia się czekolady. Przed przekładaniem makaroników masę ostudzić w lodówce.
Krem malinowy
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • sok malinowy
Masło utrzeć z cukrem, dodać kremówkę nadal ucierając. Na koniec dodać kilka kropel soku malinowego (w zależności od pożądanej intensywności koloru).

~~~~
Jak chcecie się dowiedzieć więcej o tych ciastkach to macie tu link :D : MAKARONIKI <33


Jak zrobię własne to wstawię zdjęcia (tylko się nie przestraszcie xD )
 ~~
ASK <33

Pappa :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz